Planering

Julpärmen och hur vill du fira jul?

En av veckans uppgifter är att ordna en “julpärm”. Ta en pärm, mapp, ett anteckningsblock eller använd en app i mobilen. De appar jag rekommenderar är Evernote, Trello och Cozi. I pärmen ska du kunna ha dina listor och recept mm, mer om dem längre fram i julplanen. Annat som är bra att ha i den är en plasts för urklipp och julklapparnas kvitton. Ta vad du hittar hemma. Ett anteckningsblock eller en app är mycket enklare att ta med till affären än en pärm. Hittar du inget att använda skriver du upp det som behövs på veckans shoppinglista.

Min "julpärm".
Min “julpärm”.

Nu är det inte tid att vara en perfektionist med din “julpärm” och göra den tjusig med scrapbooking och juliga register. Vill du göra sådant är det bra att göra i mellandagarna eller kanske i vår. Detta är en av anledningarna att jag byte ut min pärm mot tre mappar med register inuti. De ser ut som de gör och fokuset flyttades tillbaks till planera och förbereda igen, så jag kör med dem i år också.  Har svårt att nöja mig med att det inte blir perfekt direkt från början, så som man kan se på nätet hos andra bloggare och på pinterest, istället för att låta den utvecklas lite i taget. Då kan man lätt bli handlingsförlamad och skjuter allt ihop på framtiden. Så behåll fokus på att i första hand använda innehållet i pärmen, inte att göra en snygg “julpärm”.

Insidan av min julpärm.
Insidan av min julpärm.

Tyvärr skrev jag aldrig in något i registren förra året och jag minns inte riktigt hur jag tänkte när jag sorterade mina olika papper som blir under planeringen. Det jag minns är att jag var riktigt nöjd med hur jag fick till det. Det blir till att sätta sig ner i kväll för att titta igenom förra årets papper och försöka komma på ett toppen upplägg igen.

 

Hur vill du fira jul?

Efter att ha läst igenom förra årets inlägg om hur jag vill fira jul kan jag bara konstatera att jag känner likadant i år. Det blir liksom en favorit i repris och inte lyckades jag förbättra de saker som stressar mig mest särskilt mycket, så de kan jag jobba med även i år.

En av de viktigaste frågorna att ställa sig inför julen är: Hur vill jag fira jul och hur kan det passa ihop med andras önskemål? Detta är nog också en av de saker som orsakar en del diskussion. Bra frågor att fundera över är:

  • Vad kändes bra förra julen?
  • Var det något som orsakade stress och irritation?
  • Hann jag med det som känns viktigt för mig?
  • Drogs jag med i julhysterin utan att jag ville det?
  • Vad skulle jag gjort annorlunda?
  • Vilka vill jag träffa?
  • Vilka maträtt vill jag inte vara utan på julbordet?
  • Vill jag ha några julklappar?
  • Vilka vill jag ge julklappar?

Ställ också frågorna till din familj och eventuellt övriga ni firar jul med. Skriv ner svaren och spar dem i ditt julblock eller pärm. Den blir nästan en karta över vad du har att göra fram till jul.

Hela inlägget om hur jag vill fira jul hittar du här.

Ha en bra dag!

Du kanske också vill läsa:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.