Julmusik

Vad är julmusik?

Vad är det som gör att viss musik kallas julmusik? Måste det handla om Jesus, tomtar, renar, Lucia eller andra traditionella julföreteelser? Eller räcker det med att det har med ordet jul i texten? När jag själv funderade över detta konstaterade jag att för mig var det viktigt att texten beskrev hur man tänkte, kände om julen eller hur man beskrev ett julfirande. Detta gäller för nyutkommen och modernare julmusik. De traditionella julsångerna har egna förutsättningar som helt enkelt baseras på att det spelats under julen när jag var yngre.

I morgon börjar Sveriges Radio att sända sina båda julkanaler, P2 Klassisk jul och P4 Bjällerklang. Jag kommer lyssna på båda när jag julpysslar och är på jobbet. P2 kanalen är för mig en ny bekantskap och jag får se om den kan erbjuda några nya julmusik pärlor. På P4 Bjällerklang snappade jag upp inte mindre än tre nya favoriter förra året. Det var Mauro Scoccos Julkort från New York, Winter song en duett mellan Sarah Dan Finner och Louise Hoffsten och till sist Gott nytt år med Brolle Jr och Shirley Clamp. De två sista är kanske inte direkt någon julmusik enligt vissa, men de kvalificerar sig i alla fall för P4 Bjällerklang och jag tycker de är bra/vackra.

Redan nu har jag hittat en låt från en ny utkommen julskiva som kommer gå varmt på min mobiltelefon i år. Det är Shirley Clamps sång Första julen utan dig. Eftersom denna julen blir den första utan min pappa som dog i somras känns den extra fin och tänkvärd.


Du kanske också vill läsa:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.