Julbord, På julbordet, Tur ett

“Julens goda” senapssill

Detta recept på senapssill finns i boken “Julens goda” och är skriven av Jan Boris-Möller. Boken gavs ut 1994 och i samband med det visades ett tv-program med samma namn på SVT. Programmet sändes 1-24 december. Tyvärr finns det inte med på SVT:s sajt “Öppet arkiv” och boken är nuförtiden svår att få tag på. Första gången jag stötte på boken var för många år sedan på Skövdes bibliotek. När jag några år senare ville låna om den hade den flyttats till en av deras filialer och var svårare att få tag på. Min egna bok fick jag som present för några år sedan av min pappa som fått tag på ett exemplar via antikvariat. Jag är så nöjd att han kom ihåg att jag gillar denna bok och gav den till mig. Jag tycker den är en riktig pärla. Ifrån den har jag också provat att göra hemgjord senap, lussekatter med konjaksmörtryffel med hjortronlikör samt knäck och fler recept finns det som jag kan tänka mig att prova något annat år. Nu över till receptet.

En underbar, sagolik, stressfri jul till alla!

Jultoppen - Topplista
Follow my blog with Bloglovin

“Julens goda” senapssill

Ättikslag

 • 5 dl ättika 12%
 • 7,5 dl vatten
 • 5 dl socker
 • 2 st rödlökar
 • 20 st svartpepparkorn
 • 20 st sillfiléer

Senapssås:

 • 12 msk senap
 • 4-8 msk brunt farinsocker
 • 4 msk vinäger
 • 2 dl crème fraiche
 • 2 dl purjolök, den vita delen

Dag 1:

 1. Blanda ättika, vatten och socker i en kastrull och koka upp det. Se till att röra tills sockret har löst sig. Låt lagen svalna.
 2. Skala och hacka lökarna, lägg dem i den svala lagen tillsammans med sillen och pepparn. Låt stå i kylskåp tills nästa dag.

Senapssås:

 1. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och ställ den kallt till nästa dag.

Dag 2:

 1. Häll av lagen från sillen och skär den i 2 cm breda bitar. Blanda sillen med senapssåsen. Ställ sillen kallt och vänta i minst 2 dagar innan servering.

Använd den typ av senap du tycker bäst om. Sockermängden i senapssåsen styrs av vilken typ av senap du använder. Börja med den mindre mängden socker och smaka av innan du tillsätter mer.

Du kanske också vill läsa:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.