Planering

Hur vill du fira jul?

Efter att ha läst igenom gamla inlägg om hur jag vill fira jul kan jag konstatera att en del har ändrat sig i år, så jag gjorde frågorna på nytt inför 2017.

En av de viktigaste frågorna att ställa sig inför julen är: Hur vill jag fira jul och hur kan det passa ihop med andras önskemål? Detta är nog också en av de saker som orsakar en del diskussion. Bra frågor att fundera över är:

 • Vad kändes bra förra julen?
 • Var det något som orsakade stress och irritation?
 • Hann jag med det som känns viktigt för mig?
 • Drogs jag med i julhysterin utan att jag ville det?
 • Vad skulle jag gjort annorlunda?
 • Vilka vill jag träffa?
 • Vilka maträtt vill jag inte vara utan på julbordet?
 • Vill jag ha några julklappar?
 • Vilka vill jag ge julklappar?

Ställ också frågorna till din familj och eventuellt övriga ni firar jul med. Skriv ner svaren och spar dem i ditt julblock eller pärm. Den blir nästan en karta över vad du har att göra fram till jul.

 

 

Så här svarar jag 2017:

Vad KÄNDES bra förra julen?

Förberedelserna och själva julfirandet kändes lugnt och harmoniskt, inte så mycket stress.

Var det något som orsakade stress och irritation?

Som jag minns det nu var det bara en sak som orsakade stress, att jag fick tidsnöd med bloggen. Det hör inte riktigt till julförberedelserna, men jag förknippar det starkt med varandra. Som vanligt måste jag lära mig att allt inte måste vara perfekt från början.

Hann jag med det som känns viktigt för mig?

Ja i stort sett. Vi var på en lokal julmarknad och åkte till Stockholm. Där var vi på Stor torget och Skansen. Jag vill gärna göra något  extra som detta, men det behöver inte vara samma saker varje år. I år blir det Lisebergs julmarknad och så ska jag försöka få in någon mysig uteaktivitet eller julpyssel med familjen. Vill lägga ribban lite lågt, vet med mig från tidigare år att tid för speciella saker inte är så stor.

Drogs jag med i julhysterin utan att jag ville?

Ja lite när det gäller julklappar till barnen. Där ska jag begränsa mig i år och inte heller köpa något julpynt utan jag har gått igenom det jag redan har och gett bort/slängt det jag inte använder. Det blir inga adventspresenter i år. Jag tycker det är en mysig idé, något som ser så fint ut när andra visar upp det i sina bloggar och på pinterest. Jag ser framför mig hur hela familjen sitter ner och äter en lugn skön helgfrukost och när den är klar får barnen sina adventspresenter. Vi har tur om hela familjen kan ses på söndags morgonen och efter det har vi tur igen om vi kommer ihåg att dela ut presenterna innan dagen är slut och ska jag vara ärlig behöver barnen inte heller fler små saker att håll ordning på.

Vad ska jag göra annorlunda?
 1. Förbereda dukningen av julbordet ännu mer. Förra året var bra, men kan bli ännu bättre.
 2. Planera juldekorationerna bättre.
 3. Packa ner juldekorationerna strukturerat för att förenkla när de ska upp igen nästa år.
Vilka vill jag träffa?

Vi gör samma sak varje år. På julaftonen kommer min och makens föräldrar och min faster hem till oss. Då är vi 8 personer som äter julbord, dricker glögg och har julklapps utdelning. På juldagen åker vi till makens föräldrar äter ett litet julbord som förrätt och därefter kalkon. Slutligen på annandagen åker vi till min mamma och äter julgröt. Då kommer också resten av min släkt och vi har ytterligare en omgång med julklappar till barnen.
Vi tycker fortfarande att det är lite för mycket resande runt, men vi har förlikat oss med det. Ingen av oss vill såra någons känslor, så vi biter ihop och åker runt. Kanske så småningom blir det en förändring.

Vilka maträtt vill jag inte vara utan på julbordet?

Fortfarande skinka. Jag kollar också med mina gäster vad de inte kan vara utan och skriva upp det för att inget av det ska missas på julbordet.

Vill jag ha några julklappar?

Nej, möjligtvis från maken. Vi ger varandra något som behövs i hemmet eller till våra fritidsintressen. Barnen får också ge något om de vill.

Vilka vill jag ge julklappar?

Till barnen i släkten. Jag begränsar mig till 3 julklappar var till mina barn. Till övriga barn är antalet inte viktigt utan summan vi handlar för. De har nu kommit upp i den ålder då presentkort är bra presenter. Det gör julklappshandlandet så mycket snabbare, enklare och stressfriare, men julstämningen i att handla och ge bort presentkort är inte så tillfredsställande.

Det gamla inlägget om hur jag vill fira jul hittar du här.

En underbar, sagolik, stressfri jul till alla!

Jultoppen - Topplista
Follow my blog with Bloglovin

One thought on “Hur vill du fira jul?”

 1. Maries strålande jul says:

  Kloka funderingar. Jag brukar också utvärdera, prata med familjen och göra ändringar så det blir så bra som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.